Ovulációs kalkulátor, avagy peteérés kalkulátor

Biztos hallottad már te is, hogy a legtermékenyebb nap a ciklus 14. napja. De vajon tényleg így van ez? A lenti ovulációs kalkulátor segítségével pontosabban megtudhatod, mikor várható nálad a következő ovuláció. Lejjebb olvashatsz arról is, hogy hogyan is zajlik a teljes ciklus, ennek ismerete ugyanis sokat segít, hogy felismerd magadnál az egyes szakaszokat. Megtudhatod, hogy befolyásolható-e a baba neme, és hogy milyen jelekből tudhatod, hogy peteérésed van.

Ovulációs kalkulátor

A peteérés kalkulátor használatával megtudhatod, hogy mely napokon a legnagyobb a teherbeesés valószínűsége. Fontos megjegyezni, hogy a termékenységi kalkulátor általános adatokkal dolgozik, mivel azonban minden ember más az ovuláció időpontja is egyénenként eltérő lehet.

A szabályos menstruációs ciklus az ovuláció és a beágyazódás

A menstruációs ciklus hossza általában 28 nap, de ez egyénenként eltérő is lehet. Fontos megjegyezni (az ovulációs kalkulátor helyes használata miatt is), hogy a ciklus első napja a menstruáció első napja is egyben. Ez az a nap, amikor az élénkpiros vagy sötétebb vörös színű erős vérzés megindul. Ha ez előtt barnás vagy rózsaszínes pecsételő vérzést tapasztalsz az még nem az első nap, hanem az előző ciklus utolsó napjai. A menstruációt megelőzően és az első napokban általában érzékenyebbek vagyunk, és szívesebben fordulunk befelé. A menstruáció után pár napig még tapasztalhatsz pecsételő vérzést és hüvelyszárazságot.

A tüszőérést serkentő hormon (FSH hormon) szintje a menstruáció után emelkedni kezd, és új tüszők (és bennük a petesejtek) érését indítja el. Ilyenkor nyers tojásfehérje szerű nyák megjelenése jelzi, hogy a peteérés beindult. Ez a nyák segít egyébként a spermiumoknak a túlélésben és a sikeres célbajutásban. A tüszőérés során általában az egyik tüsző jobban fejlődik a többinél, és ez lesz az, amelyik a további szakaszokon is végigmegy, a többi pedig elhal és felszívódik.

A menstruációs ciklus ezen szakaszában nyitottabbak vagyunk a külvilág felé, és mivel ez a legtermékenyebb időszak, vannak, akik jobban kívánják a szexet, mint a ciklus többi szakaszában.

A ciklus közepén megemelkedő ösztrogén szintnek és luteinizáló hormon (LH) szint hirtelen növekedésének köszönhetően a tüsző megreped és a petesejt kilökődik. Bekerül a petevezetékbe, és megkezdi útját a méhüreg felé. Ez az ovuláció, vagy más néven tüszőrepedés. Ezt a napot jelzi előre az ovulációs kalkulátor. Ilyenkor tapasztalhatunk enyhe alhasi görcsöt, vagy pecsételő vérzést is.

A szabályos menstruációs ciklus 28 napos, és az ovuláció a 14. napra esik, de más hosszúságú ciklus esetében is általában középidőben történik. A megrepedt tüszőből kialakul a sárgatest, ami egészen a menstruációig termeli a progeszteront. Ilyenkor a legnagyobb a teherbeesés esélye, vagyis célszerű ezen, és az ezt megelőző és követő napokon is a tettek mezejére lépni.

Eközben a méhnyálkahártya egyre jobban megvastagszik, és felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására és beágyazódására.

Ha a petesejtet a tüszőből való kiszabadulás után még 24-48 óráig életképes, vagyis megtermékenyíthető. Ha méhkürtben a hímivarsejtek megtermékenyítik, akkor fejlődésnek indul, és ideális esetben akkor érkezik meg a méhüregbe, amikor a beágyazódásra leginkább alkalmas állapotban van. Amikor a megtermékenyített petesejt ilyen állapotban megérkezik a méhüregbe, akkor megkezdődik a beágyazódás.

Ha a megtermékenyítés nem történt meg, akkor a sárgatest elsorvad és megáll a progeszteron termelése. A nyálkahártya leválik és vérzés kíséretében távozik, amit menstruáció néven már jól ismerünk.

Mik a peteérés jelei, honnan tudhatom, hogy peteérésem van?

Ha babát szeretnél, akkor fontos, de legalábbis érdemes tudnod, hogy mikor van peteérésed, ugyanis ekkor van a legnagyobb esély a megtermékenyítésre. A peteérés kiszámítása nem bonyolult, a fenti ovulációs kalkulátor segítségével pár pillanat. Azonban jó, ha magadra is figyelsz, ebből ugyanis sokszor többet megtudhatsz. A szakemberek szerint a 9. és 21. nap közötti ovuláció még normálisnak tekinthető, tehát egyáltalán nem kőbe vésett ez a 14. nap.

Lássuk akkor, mikor is a peteérés jelei!

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy nem mindenki érzékeli egyformán a jeleket, és ciklusonként is eltérő lehet ezek intenzitása.

1. A méhnyaknyák változása

Ez egy könnyen megfigyelhető jelenség, így ezt is segítségül hívhatod, hogy elcsípd  a peteérést. A menstruáció utáni pár napban a nők többsége szárazságot tapasztal, majd megjelenik a sűrűbb, ragacsosabb méhnyaknyák. Ez a peteérés közeledtével vizesebb lesz, majd az ovuláció környékén tojásfehérje szerű állagra vált. Ez segíti a hímivarsejteket a gyorsabb célbajutásban.

2. Ébredési hőmérséklet

Érdemes a mért hőmérsékletet minden reggel feljegyezni ez ugyanis nagy segítség lehet abban, hogy tudjuk, mikor melyik fázisában járunk a ciklusunknak. Az elején alacsonyabb a hőmérséklet, ami a tüszőrepedés előtt még lejjebb megy, majd az ovuláció napján kicsit emelkedik. Ez után a következő napokban további jelentős emelkedésnek indul és meg is marad a melegebb testhőmérséklet. Vagyis akkor kell a tettek mezejére lépni, amikor a legalacsonyabb a mért hőmérséklet és az ezt követő fordulópontnál. Fontos, hogy azonnal az ébredés után, még az ágyban mérjük meg. Praktikus egy alkalmazásban vezetni ezeket az értékeket, így ez is tudja jelezni a ciklus szakaszait.

3. Ovulációs fájdalom

Vannak nők, akik érzékelik a peteérést, ami az alhasban jelentkező fájdalomként nyilvánul meg. Ha az ovulációs kalkulátor által jelzett napon egy kis szúrást vagy nyomást érzel az alhasban, akkor valószínűleg a tüszőrepedést érzed. Ez általában pár órán belül elmúlik, fontos azonban, hogy milyen mértékű a fájdalom, mert ha erős, akkor az egészségügyi problémára, például cisztára is utalhat. Érdemes tehát mielőbb kivizsgáltatni, főleg, ha babát szeretnél.

4. A méhnyak változásai

Ezt is érdemes reggel, kézmosás után vizsgálni, két ujjaddal tapogasd ki a méhnyakat, és figyeld meg a pozíciót illetve, hogy mennyire kemény, vagy puha. A ciklus elején és végén keményebbnek, szárazabbnak fogod érezni, az ovuláció közeledtével pedig puha, nedves és nyitott lesz.

Ezen kívül is vannak tünetek, amik utalhatnak a peteérésre, de ezek már kevésbé megbízhatóak. Ilyen a mellek érzékenysége, feszülése, enyhe pecsételő vérzés, és az érzékszervek kiélesedése. Egyesek tapasztalnak megnövekedett szexuális étvágyat, és több energiát is ebben az időben.

Befolyásolni tudjuk-e a baba nemét

100%-os sikert egy módszer sem ígér, de azért vannak tudományos tényekkel alátámasztott módszerek, amik a segítségünkre lehetnek.

A Shettles-módszer az egyik legismertebb stratégia, amivel befolyásolni tudod születendő gyermeked nemét. Ennek az alapja, hogy az Y kromoszómás hímivarsejtek gyorsabban mozognak, ám sérülékenyebbek, mint az X kromoszómás spermiumoknak. Az Y kromoszómás a fiú, míg az X a lány gyermekeket nemzi. A savas környezet roncsolja az Y kromoszómás sejteket, így aki fiút szeretne annak az ovuláció időpontjához lehető legközelebbre kell időzítenie az együttlétet, és az utat is érdemes lerövidíteni, aminek a mély pozíciók kedveznek. Aki pedig lányt szeretne annak az ovuláció előtti 2-3 napban érdemes ágyba bújnia párjával és sekélyebb pozíciókat választani, (mint például a misszionárius póz,) mivel itt a környezet savasabb, ami nem kedvez az Y kromoszómás sejteknek. Sok embernél bevált már a módszer, de azért jobb, ha nem éljük bele magunkat. A legtöbben úgy gondolják, és talán ez a legjobb hozzáállás, hogy mindegy, hogy kisfiú, vagy kislány lesz, csak egészséges legyen!

Ovulációs teszt, vagy LH teszt

Nagyon egyszerű, mégis hatalmas segítség lehet az ovulációs teszt (más néven LH teszt), ha nem igazodunk ki a testhőmérsékletünkön, vagy a peteérés jelein. Ez hasonló elven működik, mint a terhességi teszt, ugyanúgy a vizeletben megtalálható hormonok alapján jelzi az ovuláció időpontját. A pozitív teszt (amikor a legerősebb a szín) jelzi az LH csúcsot (vagyis a luteális hormon szint emelkedését). A tüszőrepedés az ezt követő 36 órában következik be, vagyis az elkövetkező napok a termékeny napok, a petesejt a következő 24-48 órában termékenyíthető meg.

Érdemes tehát a fenti peteérés kalkulátor segítségével kiszámítani az ovuláció várható napját és figyelni a peteérés jeleit. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes a jelzett időpont előtti pár napban ovulációs tesztet is végezni, így biztosan megtudhatjuk, mikor a legnagyobb a teherbeesés esélye.

Az ovulációs teszt patikákban, drogériákban és online is pár száz forintért beszerezhető.

Ha pedig úgy érzed, hogy megtörtént, amire vártál, és végre babát vársz, akkor olvasd el írásunkat és tudd meg, hogy mik a terhesség jelei!